Tyre Talk

Der er masser af hjul på de danske veje – men hvordan ser sikkerheden ud?

Det er i dén grad blevet forår, og vejene vrimler med campingvogne, havetrailere og bådtrailere. Familien Danmark skal ud i luften på den ene og den anden måde – og meget af det foregår på hjul.

Vidste du, at der findes

  • 2,5 millioner personbiler
  • 900.000 trailere
  • og mere end 130.000 campingvogne?

i Danmark pr. 1. januar 2018? (Danmarks Statistik)

Der er masser af hjul på de danske veje – men hvordan ser sikkerheden ud? 

Ikke så mærkeligt, at der kan være trængsel på vejene i de skønne fri- og helligdage i forår og sommer.

Men hvordan ser det ud med sikkerheden på de mange køretøjer?
Teknisk chef hos Bridgestone, verdens største dækproducent er bekymret for danskernes dæk. Alt for mange får ikke tjekket deres dæk løbende, siger han: ”Dækkene er den eneste forbindelse mellem din bil og vejen. Fire stykker gummi, på størrelse med en håndflade hver, er alt, der står mellem dig og en potentielt livstruende situation. Derfor skal du sørge for at udskifte nedslidte og beskadigede dæk.”

Jesper Sørensen anbefaler alle danskere at give deres dæk et grundigt tjek – eller få autoværkstedet til det. Mål mønsterdybden og se på dækkets generelle stand – er der revner, ujævnt slid eller andre uregelmæssigheder? De danske lovkrav til mønsterdybden er 1,6 mm, men den tekniske chef fra Bridgestone anbefaler, at dækmønsteret er mindst 3 mm.

Rigtig mange får ikke målt dæktrykket jævnligt og kører rundt på halvflade dæk. Dæktrykket er vigtigt for styreegenskaber, stabilitet og bremseevner - og for din brændstoføkonomi (og dækkets holdbarhed). Det anbefalede dæktryk måles i PSI eller bar og kan findes på selve køretøjet eller i instruktionsbogen. Husk altid at måle dæktrykket, når dækkene er kolde.

Campingvogne og trailere er en historie for sig selv

Skal campingvognen og traileren ud af deres vinterhi, skal du også her være opmærksom på dækkene.

”Dækkene på campingvogne og trailere bliver møre længe før, de bliver slidt. Selvom dækket har en mønsterdybde på de lovlige 1,6 mm., kan gummiet være mørnet af sol og luft. Gummiet bliver stift og får et dårligt vejgreb, risiko for revner og for flække, når du kører med et tungt læs.”

Men selvfølgelig skal du også undersøge dækkenes mønsterdybde. Slidte dæk forøger bremselængden – på alle typer køretøjer - og gør din kørsel ustabil. Jo tungere traileren eller campingvognen er læsset, jo længere er bremselængden. Husk også, at dæktrykket bør være højere end normalt, når du kører med tungt læs.

Vær opmærksom, når du læsser traileren eller bådtraileren. Du kan lynhurtigt få fyldt for meget på, især hvis du læsser med sten eller sand. En trailer kan typisk indeholde mere end, den faktisk må køre med. Du finder trailerens totalvægt og lastevægt på en mærkat på traileren. Og husk der vanker bøder, hvis du kører med overvægt – både på trailer og campingvogn.

Nu du er i gang med familiens køretøjer, skal cykler, løbehjul, klapvogne og rulleskøjter måske også have en tur? Så har du i hvert fald været hele vejen rundt og kan nyde en tryg sommer på hjul af enhver slags!

 

Yderligere information

Lotte Bodilsen
PR og kommunikation
lotte.bodilsen@bridgestone.eu
22 70 11 20

Bridgestone
Bridgestone, med kontor og lager i Søften ved Aarhus, er en filial af Bridgestone Europe. Bridgestone sælger og distribuerer dæk fra Bridgestone, Firestone, Dayton, Seiberling og Bandag. 45 medarbejdere servicerer dækcentre, autoforhandlere og værksteder med dæk til personbiler, varebiler, motorcykler, lastbiler, landbrugskøretøjer og entreprenørmaskiner.