Solskin, tocifrede temperaturer og fuglefløjt – det ér forår, ikke kun på papiret. Og forår betyder, at det er tid til at skifte til sommerdæk. Vent ikke for længe, for det slider på dine vinterdæk, når du kører med dem ved høje temperaturer, fortæller Jesper Sørensen, teknisk chef for Bridgestone, verdens største dækproducent. Før du skifter til sommerdækkene fra sidste år, er det vigtigt, at du tjekker dem grundigt igennem – husk det handler om din sikkerhed.

I varmt vejr, bliver dine vinterdæk slidt mere, og det går ud over deres performance til vinter, hvor du har brug for mønsterdybden og kvaliteten.

Sommerdæk til sommervejr – vinterdæk til vintervejr

- Der er jo en god grund til, at vi anbefaler, at bilisterne skifter mellem sommer- og vinterdæk, fortæller Jesper Sørensen, teknisk chef for Bridgestone. Vinterdæk er opbygget specielt til kørsel ved lave temperaturer og i sne og på is. Derfor har de længere bremselængde på våde veje og dårligere vejgreb i kurver på tør vej end sommerdækkene har. Oveni har vinterdæk omkring 15 % højere rullemodstand på tørre, varme vej – det giver et betydeligt højere brændstofforbrug og et større dækslid.

Så det er bare med at få skiftet. Husk at dækkene er den eneste forbindelse mellem din bil og vejen.

Tjek for skader og uregelmæssigt slid, før du monterer sommerdækkene

Du bør aldrig køre på dæk, der er over ti år gamle, siger Jesper Sørensen, som anbefaler, at du altid går sommerdækkene grundigt igennem, før du sætter dem på: 

- Forkert hjulindstilling, længere perioder med forkert dæktryk og dårlige vejforhold slider på dækkene. Tjek om dine sommerdæk er slidt uregelmæssigt eller har skæreskader, udrivninger, revner eller buler på dæksiden. Hvis der er skader efter stød eller kørsel på ujævne veje, eller hvis sten eller andre skarpe genstande har sat sig fat i dækket, bør du også være ekstra opmærksom. Tjek i øvrigt også, om der er skader på bilens fælge, for det kan også beskadige dækkene.

Tjek mønsterdybden

Endnu en ting, du skal have styr på, før du afgør, om dækkene er fit for fight, er mønsterdybden. Brug en mønsterdybdemåler på alle fire dæk - mål i hver af de centrale riller og på mindst to punkter i hver rille. Det lovbefalede minimumskrav for mønsterdybden på dæk er 1,6 mm. Det svarer til tykkelsen på en tændstik, men Jesper Sørensen anbefaler at udskifte sommerdækket noget tidligere: 
- For sommerdæk kan alt under 3 mm mønsterdybde betyde en væsentligt forringet sikkerhed.

Det koster at køre rundt på slidte dæk, både på sikkerheden og pengepungen. Øget bremselængde, forringet styreevne og øget risiko for udskridning og akvaplaning kan have afgørende betydning i en kritisk situation.

Skal du købe nye sommerdæk – gå efter bedst i test

Hvert år tester de store bilorganisationer i ind- og udland udvalget af sommerdæk og guider dig til det bedste valg – så behøver du ikke selv sætte dig ind i bremselængder, dækstøj og slidstyrke på de mange, mange dæk, der er på markedet. Testvinder hos ADAC er Bridgestones nye dæk Turanza T005, som får flotte karakterer på både tør og våd vej – og som også får betegnelsen eksemplarisk i Autobilds 2019 test. 𠊋ridgestones Turanza T005 kan du ovenikøbet få med den banebrydende Driveguard-teknologi, der gør, at du kan fortsætte kørslen efter en punktering i 80 km med 80 km i timen.

Hvis du er i tvivl – spørg!

Et sidste råd fra Jesper Sørensen lyder: 
- Hvis du er i tvivl, om dine sommerdæk er i orden, så spørg en fagmand, før du monterer dem. Det koster ikke noget, og han kan vurdere, om du kan køre en sæson mere på dine dæk eller ej.


Yderligere information
Lotte Bodilsen
PR og kommunikation
lotte.bodilsen@bridgestone.eu
22 70 11 20


Bridgestone er Global Olympisk og Paralympisk Partner
Bridgestone Corporation, verdens største dæk-­ og gummiproducent, blev Global Olympisk Partner i 2014 og Global Paralympisk Partner i 2018.

Bridgestone bestræber sig på at udvikle produkter, services og løsninger, som forbedrer menneskers måde at bevæge sig, leve, arbejde og lege på. Bridgestones engagement i den Olympiske og Paralympiske Bevægelse matcher Bridgestones budskab ”Chase Your Dream", der tilskynder alle mennesker til at overvinde forhindringer og kæmpe for at nå deres mål, og er en naturlig videreførelse af Bridgestones engagement i sport og innovation gennem mere end 100 år.

Bridgestone har globale rettigheder til den Olympiske og Paralympiske Bevægelse til og med 2024, en periode der inkluderer de Olympiske og Paralympiske Lege i Tokyo i 2020, Beijing i 2022 og Paris i 2024. Som en af de store sponsorer for den Olympiske og Paralympiske Bevægelse har Bridgestone globale markedsføringsrettigheder for sit fulde dæksortiment, specialdæk og køretøjsservicer til bilindustrien, selvkørende cykler, seismiske isolationslejer og en lang række bygge-­ og industriprodukter.

Læs mere om Brid
gestone i Europa, Mellemøsten og Afrika på www.bridgestone.eu ,www.bridgestonenewsroom.eu. Følg os på Facebook, Instagram, YouTubeTwitter og LinkedIn.