Allerførst, så skal du være kritisk, når du køber en brugt bil, uanset om du køber den hos en forhandler eller en privatperson, begynder teknisk chef Jesper Sørensen. Tjek altid de oplysninger, sælger giver dig og stol på din mavefornemmelse. Men ikke kun! Sæt dig grundigt ind i dine behov og i biltypen, før du skriver under på slutsedlen.

Køber du bil hos en forhandler, har du har to års reklamationsret.

1. Kan det overhovedet betale sig at købe en gammel bil?
Du sparer selvfølgelig en del penge, når du køber brugt. Men ældre biler er ofte dyrere i ejerafgift, fordi de har dårligere benzinøkonomi, og jo ældre bilen er, jo flere uforudsete udgifter risikerer du. Til gengæld er værditabet lavere ved køb af en ældre bil.

2. Hvor gammel må bilen være?
Du får det bedste køb, hvis du køber en bil, der er 2-3 år gammel. På den korte tid er bilen blevet markant billigere, men er stadig så relativt ny, at der ikke er mange udgifter på den. Er bilen ældre end seks år, kommer udgifterne til reparationer og vedligehold typisk.

3. Er der restgæld i bilen?
Hvis der er restgæld i bilen, risikerer du at hænge på den. Det tjekker du nemt på tinglysning.dk: https://www.tinglysning.dk/t/#/top/forespoerg/bilbogen Du skal bruge bilens stelnummer – det står på registreringsattesten.

4. Kan du stole på de oplysninger, sælger giver dig?
Better safe than sorry… På trafikstyrelsen.dk kan du indtaste bilens registrerings- eller stelnummer og få adgang til synsrapporter. Her kan du se, hvornår bilen blev indregistreret første gang, aflæse dens kilometertal og se, hvornår den var til syn sidst – og sammenholde det med sælgers oplysninger.

5. Har bilen tidligere haft skader?
Spørg efter bilens servicebog.

6. Tjek dækkene grundigt
Dækkene er dit eneste kontaktpunkt med vejen og særdeles vigtige for din sikkerhed, understreger Jesper Sørensen fra Bridgestone.

Så ned på knæ og undersøge dækkene: Hvor gamle er de? Er de slidt ens, og er det samme type dæk for og bag? Det er ulovligt og farligt at mixe sommer- og vinterdæk. Hvor slidt er dækkene egentlig? Undersøg dem grundigt for revner eller slid. Er dæk slidt uensartet kan det være tegn på, at bilen har mekaniske problemer.

I følge loven skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm. men Jesper Sørensen anbefaler en mønsterdybde på minimum 3 mm, og 4 mm for vinterdæk. Du kan måle mønsterdybden med en tændstik – 3 mm. svarer til svovlstykket på tændstikken.

Sørg for at forhandle dig frem til at få vinter-eller sommerdæk med til bilen også. Og husk at tjekke mønsterdybden på dem også. Er der reservehjul med til bilen? Og hvordan er standen på det?

Køber du din brugte bil hos en forhandler, kan du forsøge at få et sæt nye Bridgestone dæk med i handlen – det kunne være nye Bridgestone dæk med DriveGuard-teknologi, som gør, at du ikke behøver reservehjul eller reparationskit. Med DriveGuard-teknologien kan du uforstyrret køre videre efter en punktering, 80 km med 80 km i timen.

7. Kig forruden grundigt igennem for stenslag – selv et lille slag kan hurtigt udvikle sig til en revne.

8. Kig på lakken. Er den ensartet - er der ridser eller mærker i lakken? Er der rust på bilen?

9. Prøvekør bilen
Giv den gas og husk at køre både i by og på motorvej. Du skal ikke nøjes med en fem minutters tur – kør mindst 20 kilometer, så du får en god fornemmelse af bilen og hvordan, den er at sidde i. Bilen må ikke ryste, rasle eller have mystiske lyde, hverken ved start eller kørsel.

Tænd for ventilationsanlægget – både på varme og kulde og tjek sædevarmen.

10. Sidder du godt i bilen og er udsynet, som det skal være?
Sørg for at indstille sædet og rattet, så du sidder godt og mærk efter om pedaler og gear føles OK.

Så er der bare tilbage at ønske dig tillykke med din nye bil! God tur


Yderligere information
Lotte Bodilsen
PR og kommunikation
lotte.bodilsen@bridgestone.eu
22 70 11 20


Bridgestone er Global Olympisk og Paralympisk Partner
Bridgestone Corporation, verdens største dæk-­ og gummiproducent, blev Global Olympisk Partner i 2014 og Global Paralympisk Partner i 2018.

Bridgestone bestræber sig på at udvikle produkter, services og løsninger, som forbedrer menneskers måde at bevæge sig, leve, arbejde og lege på. Bridgestones engagement i den Olympiske og Paralympiske Bevægelse matcher Bridgestones budskab ”Chase Your Dream", der tilskynder alle mennesker til at overvinde forhindringer og kæmpe for at nå deres mål, og er en naturlig videreførelse af Bridgestones engagement i sport og innovation gennem mere end 100 år.

Bridgestone har globale rettigheder til den Olympiske og Paralympiske Bevægelse til og med 2024, en periode der inkluderer de Olympiske og Paralympiske Lege i Tokyo i 2020, Beijing i 2022 og Paris i 2024. Som en af de store sponsorer for den Olympiske og Paralympiske Bevægelse har Bridgestone globale markedsføringsrettigheder for sit fulde dæksortiment, specialdæk og køretøjsservicer til bilindustrien, selvkørende cykler, seismiske isolationslejer og en lang række bygge-­ og industriprodukter.

Læs mere om Brid
gestone i Europa, Mellemøsten og Afrika på www.bridgestone.eu ,www.bridgestonenewsroom.eu. Følg os på Facebook, Instagram, YouTubeTwitter og LinkedIn.

Tjekliste