Tyre Talk

Sådan bruger du dine gamle bildæk kreativt

Recycling og upcycling er kommet til bildækket. Du kan lave de mest fantastiske løsninger af et eller flere bildæk, hvis du har en kreativ åre.

Mulighederne med aflagte bildæk er mange, som en hurtig søgning på pinterest eller instagram viser.

Dæk på legepladsen

Gamle bildæk og traktordæk kender vi alle fra børnenes legepladser, hvor de har givet mange sug i maven på gyngestativet, beskyttet de små mod at slå sig eller været fyldt op med sand og skovle.

Du kan også sætte dæk sammen til tunneller, stable dem til huler og klatrestativer eller grave dem halvt ned i jorden opretstående til en fin klatrebane – eller som takker på dragens ryg. Skær dækket midt over, sæt det på højkant og monter en plade på det. Vupti, du har et sjovt vippedyr eller en decideret vippe til de små, som du kan male til at ligne præcis det, du vil.

Blomsterkummer, stole og opbevaring

Klassikeren er et eller flere dæk som blomsterkumme. De kan ligge på jorden, du kan stable dem eller lave en opstilling i flere højder. Og dækkene kan selvfølgelig males i alverdens farver eller beklædes med reb eller bast.

Du kan lave den sødeste taburet til børneværelset, udestuen eller terrassen ved at lægge en rund plade ned i dækket og sy en flot pude, der passer ned i hullet – fire ben på og en klat maling, så er den klar. Eller du kan sætte en træplade i og få et bord, der passer til. Dækket vil sikkert også vække begejstring på børneværelset med smalle hylder i – en perfekt ramme om de allerflotteste biler.

Eller du kan skære gummiet ud og bruge det som beklædning af en bordplade eller en trappe – det ser fantastisk ud. Du kan vende vrangen ud på dækket og bruge materialet til kurve, vaser og tasker.

Er det sikkert at genbruge dæk?

De allerfleste dæk bliver indsamlet og genbrugt. Enten til regummiering eller de laves til gummigranulat og bruges i asfalt, til kunstgræsplæner eller faldunderlag, fortæller Jesper Sørensen, teknisk chef ved Bridgestone, verdens største dækproducent. Og nu altså også til taburetter, borde, kurve, tasker og meget mere.

Der er ingen sundhedsrisiko ved at genbruge dæk, hverken som hele dæk på legepladsen og i boligen eller som granulat. Dæk indeholder tilsætningsstoffer som ftalater, aromatiske aminer eller tjærestoffet PAH, men i små mængder, som ikke frigives ved kropskontakt og derfor ikke sundhedsskadeligt, ifølge Miljøstyrelsen. Du skal selvfølgelig ikke bruge dæk til opbevaring af madvarer og heller ikke som decideret legetøj, som børn kan finde på at sutte på.

Vask altid dækkene for snavs og rester af udstødningspartikler, før du bruger dem i hus eller have.

 

Yderligere information

Lotte Bodilsen
PR og kommunikation
lotte.bodilsen@bridgestone.eu
22 70 11 20Bridgestone

Bridgestone, med kontor og lager i Søften ved Aarhus, er en filial af Bridgestone Europe. Bridgestone sælger og distribuerer dæk fra Bridgestone, Firestone, Dayton, Seiberling og Bandag. 45 medarbejdere servicerer dækcentre, autoforhandlere og værksteder med dæk til personbiler, varebiler, motorcykler, lastbiler, landbrugskøretøjer og entreprenørmaskiner.