Tyre Talk

Kan du klare dig selv, hvis du punkterer?

Kører du bil, er det trygt selv at kunne skifte dæk på bilen, hvis uheldet er ude. For du punkterer! Cirka 60 % af alle bilister har haft en punktering indenfor de seneste fire år. Mere end 50 % af punkteringerne sker på ubelejlige steder, og 23 % sker, når det er mørkt. I de tilfælde er det rart at have dækskiftet på rygraden.

Sådan skifter du dæk – trin for trin

  • Sørg for altid at have en donkraft og en hjulnøgle i bilen sammen med arbejdshandsker
  • Bilen skal stå på et jævnt underlag. Sæt den i gear, og træk håndbremsen. Placér donkraften under bilen. Det er vigtigt, at du finder løftestedet (der kan bære bilens vægt) – tjek instruktionsbogen eller se efter et mærke på bilen. Pas på donkraften ikke skrider, når du hæver den, så du taber bilen.
  • Løsn bolte og møtrikker og tag hjulet af. Hvis dine hjul er sat fast med specialbolte, skal du bruge en adapter.
  • Monter reservehjulet og spænd boltene. Husk at spænde over kryds og spænd alle bolte parvis over flere omgange – de skal være spændt ens. I bilens instruktionsbog kan du se, hvor hårdt boltene skal spændes. Fyld luft i det nye dæk, så snart du kan komme til det. Tjek det krævede dæktryk i bilens manual.
  • Kør på værksted og få et eksperttjek af dit arbejde.

Dæk reparations-kit til mindre huller

Mange biler har ikke længere reservehjul, men bare et nødhjul eller et reparations-kit, som består af et flydende lappemiddel og en kompressor. Læs vejledningen grundigt og kør ikke langt med det lappede dæk – et reparations-kit er kun til midlertidige reparationer. Mere end en tredjedel af bilisterne bruger deres lappekit forkert, og over 50 % tvivler på, at reservehjulet er sikkert. Dæk reparations-kit duer kun til mindre huller, så du må væbne dig med tålmodighed og tilkalde hjælp, hvis du har en større punktering - 93 % af bilister bruger op til 3 timer på grund af et fladt dæk. Husk ikke at bruge lappekit, hvis din bil har TPMS ventiler, da sensorerne kan blive beskadiget.

Undgå nogensinde at skifte dæk

En tredje mulighed er helt at undgå at skifte dæk, selvom du punkterer. Bridgestone, verdens største dækproducent har lanceret DriveGuard – et dæk, hvor du kan fortsætte kørslen i 80 km med 80 km/timen efter en punktering. Vel og mærke uden at kunne mærke forskel og uden støj eller fare på færde. Du kan aflevere bilen på dit eget værksted, når det passer dig og få det lappet på helt almindelig vis, dvs. uden merpris. DriveGuard kan monteres på alle nyere personbiler.

 

Yderligere information

Lotte Bodilsen
PR og kommunikation
lotte.bodilsen@bridgestone.eu
22 70 11 20Bridgestone

Bridgestone, med kontor og lager i Søften ved Aarhus, er en filial af Bridgestone Europe. Bridgestone sælger og distribuerer dæk fra Bridgestone, Firestone, Dayton, Seiberling og Bandag. 45 medarbejdere servicerer dækcentre, autoforhandlere og værksteder med dæk til personbiler, varebiler, motorcykler, lastbiler, landbrugskøretøjer og entreprenørmaskiner.